Over Ons

Geen kasteel dat echt kasteel wil zijn, is compleet zonder spook.

Sinds 15 augustus 2014, zijn we een eigen V.O.F. gestart onder de naam
Brouwerij De Blauwe Knoop. Eerst als huurbrouwers, later 2016 met een eigen brouwerij, gevestigd op kasteel Tongelaar in Mill.

Waar reeds in de 9e eeuw al een mottekasteel lag, dat onder meer diende om dekking te zoeken tegen de Noormannen. Door de eeuwen heen, is dit kasteel door verschillende eigenaren bewoont. Onder anderen door: Graaf Floris V van Holland en Hertog Jan I van Cuijk. Daarna was het in het bezit van verschillende aanzienlijke families, zoals de Van der Doncks, de Van Merwicks en de Van Bocholts. Tegenwoordig is het eigendom van Het Brabants Landschap. De familie Van Merwick liet nauwelijks sporen achter, maar wel een spook. De paragnosten namen bij een onderzoek naar paranormale verschijnselen een blonde dame in middeleeuwse kleding waar en ook een zwarte ridder. De dame, zo veronderstelden zij, zou Helwig kunnen zijn, nicht van kasteelheer Herman II; de ridder zou Helwig hebben willen schaken, maar werd onderweg door Herman vermoord.

Is deze Helwig (van Merwick) nog steeds op Tongelaar? Is ze er, na haar dood, echt nog geweest, en gebleven? Wie weet…….

Voor meer foto’s, bezoek onze facebook pagina

van links naar rechts: Jeroen, Chris-Jan en John